Groepshuizen verscholen in elk een eigen boskamertje

JAAR: 2020 - 2021

PLAATS: Oost-Vlieland

PROGRAMMA: Recreatiewoning

BVO: 2 x 125 m2

STATUS: DO

Aan de rand van het Oostelijk Bos bij Kampeerterrein Stortemelk op Vlieland zullen dit voorjaar 4 nieuwe boshuisjes worden gebouwd. Anders dan eerdere fases in het Westelijk bos, waarbij de huisjes goed zichtbaar langs een wandelpad gesitueerd liggen, zullen deze huisjes in een dichter begroeid gedeelte elk een eigen hofje krijgen. Dit maakte deze locatie bij uitstek geschikt voor de gewenste grotere acht persoons groepshuizen. Van de vier nieuwe huisjes zijn ‘Burcht’ en ‘Origami’ ontworpen door Studio Brand | Vries. Huisjes ‘Spider XL’ en ‘Paviljoen’ zijn van de hand van Atelier Boekhout. De uitvoering zal net als in fase twee gedaan worden door KVG Houtbouw.

 

Het ontwerp van de huisjes Origami en Burcht is gebaseerd op verschillende belevingen van het bos. Wil je als bezoeker één zijn met de natuur om je heen of ben je als groep juist op zoek naar een knus hutje waarin je op elkaar gericht bent? Voor beide huisjes is opnieuw gezocht naar een kloeke, expressieve vormentaal. Door te spelen met verschillende profielen en afwerkingen in de houten gevelbekleding krijgen de huisjes nog meer karakter. Vanaf zomer 2021 zijn ze te huur!

Het ontwerp van Origami kenmerkt zich door grote glasvlakken waarmee het bos bijna naar binnen wordt gehaald. Het huisje bestaat uit een 6-persoons gedeelte en een 2-persoons studio, welke zijn geschakeld door een grote schuifdeur ter plaatse van de keukens en zowel gezamenlijk als apart verhuurd kunnen worden. De leefruimtes op de begane grond bestaat uit één open ruimte met verschillende hoekjes rond een centraal facilitair blok, waarin de keukens en badkamers zijn gesitueerd. In het 6-persoons gedeelte kijk je vanuit kleurrijke bedstedes zo het bos in, de twee persoons studio heeft met zijn open slaap-entresol een bijzondere ruimtelijke ervaring.

Boshuis Burcht keert zich juist naar binnen toe. De gesloten voorkant geeft niet direct alles prijs, de verrassing komt wanneer je binnengaat en direct de patio inkijkt waarop alle leefruimtes gericht zijn. Door de smalle ‘schietgaatjes’ als ramen vang je vanaf binnen telkens slechts een glimp op van het bos, waarbij grote daklichten toch voor veel lichtinval zorgen. Kenmerkend is de schakeling van verschillende buitenruimtes, van de besloten patio naar een overdekte veranda tot het terras dat met punt het bos in steekt. Met de grote lounge, keuken met bar en knusse eethoek is dit een ideaal huisje voor quality time met vrienden of familie.