Fenomenaal wonen aan de Maarsseveense plassen

JAAR: 2015 - 2017

PLAATS: Tienhoven

PROGRAMMA: Woonhuis | Recreatiewoning

BVO: 200 m2

STATUS: Gerealiseerd

FOTO CREDITS: Joyce Walters - de Groot

Toen de opdrachtgevers de kans kregen deze bijzondere buitenplaats te kopen was een ding erg duidelijk; het omliggende landschap is eigenlijk helemaal niet te ervaren, wat kunnen we hieraan doen?

De kern van de opgave was de rommelige hoeveelheid van verschillende bouwwerken om te vormen tot een nieuw ensemble waarin wonen, werken en landschap één beleving worden. Alle onduidelijke en verouderde bouwsels moesten hiervoor wijken. Er is bewust gekozen voor een nieuw en contrastrijk ensemble; het bestaande dijkhuisje en de oude slagerij zijn gehandhaafd en voorzien van wit keimwerk. De hier tegenover geplaatste nieuwe toevoegingen zijn uitgevoerd in zwart geïmpregneerd hout.

Het autonome zwarte doosje dat tussen de bestaande bouwwerken is geplaatst biedt ruimte voor de woonkeuken en een nieuwe trap met grote boekenkast aan een vide. Tegelijkertijd verbindt deze alle ruimtes van het huis. Grote nieuwe glaspartijen bieden zicht op het fenomenale buitengebied; de Maarsseveense plassen liggen in de achtertuin.

Een oude chalet is omgevormd tot recreatiewoning die is te huren via natuurhuisje.nl

De verbouwing is uitgevoerd door Lucien Olzheim.