Culturele tijdelijke hotspot

in opdracht van VanSchagen Architecten

JAAR: 2013 - 2014

PLAATS: Rotterdam

PROGRAMMA: Horeca | Circusschool

BVO: 2500 m2

STATUS: Gerealiseerd

FOTO CREDITS: Joop Reijngoud / diversen

Inmiddels geschiedenis, de tijdelijke hotspot voor Rotterdam en Katendrecht in Fenixloods II. De Fenixloods was in hoogtijdagen gekocht door de gemeente, maar middenin de crisis was hoogwaardige upgrading van de loodsen en verkoop niet mogelijk. Als antwoord op de leegstand van de kostbare vierkante meters van de Fenixloods tijdens de crisis, ging Stadsontwikkeling Gemeente Rotterdam op zoek naar tijdelijk programma als invulling, met ondernemers die pasten in het concept van de 3 C’s; Creatief, Culinair en Cultureel.

Zo is er 5 jaar lang een circusschool gevestigd geweest op de plek waar nu de uitkijktoren van het landverhuizersmuseum is gepland. Daarnaast waren er tijdelijk een kantoorcamping, een pinball museum, een crossfitt box en een art gallery in de Fenixloods 1 gehuisvest. Maar het meest bekende gedeelte was toch wel de Fenix Food Factory, het deel van de loods dat was omgevormd tot overdekte markt waarbij elke ondernemer een eiland in kon richten. Ondernemers van het eerste uur hierbij waren; Kaapse Brouwers, Booij Kaasmakers, Jordy’s Bakery en Firma Bijten.

In opdracht van Vanschagen Architecten is er geholpen de loods met minimale ingrepen geschikt te maken voor de Circusschool en Fenix Food Factory. Het maken van de passage die, ontsloten door middel van grote stalen taatsdeuren in de gevels van de Fenixloods, de Rijnhavenkade met het achterliggende Deliplein verbond was hierbij de grootste interventie. Inmiddels is een kleiner deel van de Fenix Food Factory ondergebracht in de gerenoveerde Fenixloods 1. Nu wel permanent, maar helaas zonder rauw randje.

In 2014 won dit project de NRP Gulden Fenix in de categorie ‘Low budget –High Impact’

Projectpagina VanSchagen Architecten