Boerenwoning met een knipoog naar het verleden

JAAR: 2021

PLAATS: Zoeterwoude

PROGRAMMA: Woonhuis

BVO: 130 m2

STATUS: VO

STUDIO BRANDVRIES heeft opdracht voor het ontwerpen van een vrijstaand woonhuis op één van de vrije kavels die onderdeel zijn van het grotere plan Zwethof in Zoeterwoude. Dit plan kenmerkt zich door een open structuur, verdeeld over verschillende erf-eilanden. Deze reageren hiermee op het reeds aanwezige en kenmerkende open slagenlandschap van de Zwet- en Grote Blankaarpolder. Lange kavels, weidse uitzichten en boerensloten zijn de karakteristieken van het plan. Op de zogenaamde erf-eilanden is een verdeling gemaakt in hoofdhuizen en schuurhuizen. De betreffende vrije kavel heeft als typologie hoofdhuis.

De toekomstige bewoners hebben een familiegeschiedenis met de naastgelegen boerderij de Rustdam, waardoor een knipoog naar deze historische verwijzing voor de hand lag.

Voor het schetsontwerp zijn er 2 ontwerpen gepresenteerd; welke beiden op een eigentijdse manier reageren als een ‘ensemble’ op de randvoorwaarden van het beeldkwaliteitsplan. Aangezien de opdrachtgevers van beide modellen gecharmeerd waren is in de VO-fase een model ontworpen dat eigenschappen van beide varianten in zich heeft.

FASE: SCHETSONTWERP

FASE: VOORLOPIG ONTWERP