Een moderne vertaling van het traditionele agrarische bouwtype

JAAR: 2020

PLAATS: Rockanje

PROGRAMMA: Woonhuis

BVO: 130 m2

STATUS: SO

Voor een prachtige locatie in het groene landschap nabij Rockanje wordt een nieuwe schuurwoning ontworpen. Het beeldkwaliteitsplan van het gebied vraagt om een eigentijdse vertaling van traditionele bouwtypes, waarbij de zichtlijnen op het achterland zo veel mogelijk blijven behouden. Uit de wensen van de opdrachtgevers zijn de volgende ontwerpthema’s gedestilleerd:

  • Binnen – buiten: De grote tuin met vrij uitzicht vraagt om een sterke relatie tussen binnen- en buitenruimtes. Deze komt tot uiting in het gebruik van grote glasvlakken, maar ook door het creĆ«ren van overdekte buitenruimtes en het gebruik maken van de beschutte tussenruimte tussen woning en bijgebouw.
  • Open plattegronden: Dit wordt een tweepersoons woning met een loft-gevoel en spannende ruimtelijke connecties.
  • Levensloopbestendigheid: Zodat de opdrachtgevers nog heel lang op deze plek kunnen blijven wonen zoeken maken we plattegronden waarbij het primair wonen zich op de begane grond bevindt en maken we gebruik van onderhoudsarme materialen.
  • Architectonische verrassing: Door te spelen met vorm, verhoudingen en materiaal krijgt het ontwerp een verassende, eigentijdse uitstraling.

Met dit schetsontwerp zijn we het eens geworden over de ruimtelijke organisatie en de eerste esthetische aanzet. In de fases die volgen zal het ontwerp verder tot in detail en technisch worden uitgewerkt.