Landelijke villa met een eigentijdse twist

JAAR: 2020

PLAATS: Vleuten

PROGRAMMA: Woonhuis

BVO: 210 m2

STATUS: DO

Aan de rand van een nieuwbouwwijk in Vleuten, op een kavel met uitzicht op de groene omgeving, zal een houten schuurwoning worden gebouwd. Het beeldkwaliteitsplan vraagt om een moderne invulling van de klassieke agrarische architectuur met gebruik van duurzame, hoogwaardige materialen. De toekomstige bewoners, een gezin met drie kinderen, waren daarnaast op zoek naar een ruim en praktisch huis met een optimale beleving van het groen.

 

In het ontwerp is uitgegaan van een klassieke overhangende kap, waaronder diepe veranda’s en grote ramen de relatie tussen binnen- en buitenruimte versterken.

De stoerheid van de donkere kap en zwartgrijze houten gevelbekleding wordt gecomplementeerd door de vriendelijke, lichte binnenwereld van accoya hout. De douglas paalconstructie van de veranda’s, met vaste lamellen en een verhoogde verandavloer ten opzichte van het maaiveld, geven de woning de gewenste landelijke uitstraling. Binnen staan de verschillende woonfuncties in open verbinding met elkaar, waarbij ook de verkeersruimte bij de woonfunctie wordt betrokken door de trap direct achter de keuken te plaatsen. Zichtlijnen door de gehele woning versterken het ruimtelijke gevoel en beleving van de tuin rondom.