Een high-end upgrade met respect voor de bestaande architectuur

JAAR: 2019 - 2020

PLAATS: Hattem

PROGRAMMA: Uitbouw

BVO: 50 m2

STATUS: Gerealiseerd

Na een lange zoektocht naar een ruime gezinswoning in Hattem, vonden de opdrachtgevers in 2019 deze twee-onder-één-kap woning. Een prachtig jaren ’30 pand, op dat moment echter hard toe aan renovatie. Naast het nodige onderhoud aan schilderwerk en interieur, was het belangrijkste onderdeel het vervangen van de vervallen aanbouw die in de jaren ’70 was toegevoegd. Studio Brand | Vries ontwierp een nieuwe uitbouw, deels ingepast tussen de bestaande woning en de schuur, waarmee het woonoppervlak van de begane grond bijna verdubbeld is.

Uitgangspunt voor het ontwerp was het creëren van een architectonisch hoogwaardige aanvulling op het bestaande woonhuis, in uitstraling aansluitend bij de jaren ’30 bouwstijl. Door de klassieke detaillering van de kozijnen en de dakrand vormen oud en nieuw een samenhangend geheel. De houten gevelbekleding met slanke verticale latten, de strakke gestucte plint, de hoge plafonds en lichtstraat boven de keuken geeft de nieuwe woonkeuken met eethoek tegelijkertijd een luxueuze en eigentijdse uitstraling.

Bij het ontwerp heeft niet alleen de uitstraling aan de buitenkant, maar ook de beleving van binnenuit de woning een hoofdrol gespeeld. De bestaande achtergevel is doorgebroken om met originele jaren ’30 en-suite schuifdeuren de woonkamer met de nieuwe woonkeuken te verbinden. Zowel in het oude als het nieuwe gedeelte van de woning zijn de kozijnen ook aan de binnenkant in antraciet uitgevoerd. Samen met de zwart houten keuken met keukenblad in carrara-marmerlook geeft dit de lichtovergoten ruimte contrast en diepte, waarmee een high-end uitstraling gecreëerd wordt. De verdiepingshoge ramen, het raamzitje en de lange zichtlijnen door de uitbouw heen zijn gecreëerd voor een optimale beleving van de tuin en groene omgeving, waarmee buiten naar binnen wordt gehaald.

Het ontwerp werd uitgevoerd door Bouwbedrijf IJzerman. De kozijnen werden gemaakt door kozijnspecialist Kuper Kozijnen.