Volledige transformatie villa in Kralingen

JAAR: 2017 - 2018

PLAATS: Rotterdam

PROGRAMMA: Woonhuis

BVO: 450 m2

STATUS: Gerealiseerd

FOTO CREDITS: Joyce Walters - de Groot

Aan de Essenlaan in Kralingen Rotterdam is een vrijstaande jaren ’50 villa hoogwaardig gerenoveerd. De opdrachtgevers hadden hergebruik en zo circulair mogelijk bouwen hoog in het vaandel. Tegelijkertijd is het hele woonprogramma van de bestaande, hokkerige indeling op zijn kop gegaan. Doelstelling was alle ruimtes in de villa te betrekken bij de woonbeleving, alle verdiepingen inclusief de zolder zijn hiervoor onder handen genomen. De hoofdingreep was het ‘lossnijden’ van hoofdgebouw en bijgebouw door middel van een lichtstraat-incisie. Haaks hierop is een spectaculaire trappenpartij gemaakt die alle verdiepingen visueel met elkaar verbindt. De woonkamer werd geheel verlaagd tot het niveau van de tuin. Bouwafval werd op verschillende plekken hergebruikt. Zo werden constructieve vloerdelen op andere plekken opnieuw gebruikt en oude stalen buitenkozijnen kregen een nieuwe herbestemming in het interieur. De constructie van de trappen is zelfs helemaal opgebouwd uit de oude plafondrachels die uit het pand kwamen.

De verrassing zit van binnen; een compleet nieuwe woonbeleving met in elkaar overvloeiende ruimtes en bijzondere details.

 

Dit project werd gerealiseerd in samenwerking met interieurontwerper Gijs van Gemerden. Het bouwkundige deel van het project is uitgevoerd door BIK bouw. Constructief advies door Bouwkundig Adviesburo Baas BV.