Een nieuwe jas voor een bestaand blok, met respect voor originele details

JAAR: 2019 - 2020

PLAATS: Vlaardingen

PROGRAMMA: Gevelrenovatie 134 woningen

STATUS: Gerealiseerd

In opdracht van BIK Bouw heeft STUDIO BRANDVRIES de teken-, ontwerp en vergunningswerkzaamheden verricht voor de gevelrenovatie van 134 woningen in Vlaardingen. De woningen zijn in het bezit van Waterweg Wonen. Deze woningen zijn verdeeld over een tweetal grote blokken en bestaan uit portiekwoningen, beneden- bovenwoningen en eengezinswoningen. De verbijzonderde hoeken hebben kleine bedrijfsruimtes in de plint.

De blokken zijn een mooi voorbeeld van de korte na-oorlogse bouwperiode die ‘shake hands’ architectuur wordt genoemd. In deze korte periode kwamen ambachtelijk en modern bouwen samen. Ambachtelijk zijn hier ornamentrijke vormgeving van de portieken, modern is hier de uitvoering van de elementen in prefab beton. Ook hebben de blokken traditionele bouwmuren van metselwerk, maar betonnen vloeren.

De gevelrenovatie wordt uitgevoerd door middel van het zogenaamde 2nd Skin systeem; Hierbij worden alle buitengevels vanaf de buitenzijde gerenoveerd en geïsoleerd door middel van een gevelisolatiesysteem. De straatgevels worden voorzien van minerale steenstrips en de achtergevels worden voorzien van gevelisolatie met pleisterwerk. Groot voordeel van dit systeem is dat alle bewoners tijdens de bouw gewoon in de woning kunnen blijven wonen. Aan de achterzijde worden de balkons voorzien van nieuwe balkonhekken. De vlieringen boven de woningen worden aan de binnenzijde geïsoleerd waardoor het bestaande dak gehandhaafd kan worden.

Met veel aandacht voor detaillering heeft STUDIO BRANDVRIES bereikt dat het blok een compleet nieuwe en verduurzaamde schil heeft gekregen, met behoud van de authentieke uitstraling. Alsof het altijd al zo geweest is.

- after -

- before -