Ultieme beleving van het bos

JAAR: 2014 - 2017

PLAATS: Oost-Vlieland

PROGRAMMA: Recreatiewoningen

BVO: 3 x 45 m2 en 3 x 65 m2

STATUS: Gerealiseerd

FOTO CREDITS: Jan Willem Bullee

Verscholen in het bos langs kampeerterrein Stortemelk en vlakbij het Noordzeestrand, werden in de eerste fase van dit project twaalf bijzondere houten boshuisjes gebouwd. Deze specifiek voor dit bos ontworpen en sfeervol ingerichte vakantiehuisjes – in vier unieke ontwerpen, waarvan twee types door Studio Brand | Vries – zijn relatief klein, maar voorzien van alle comfort en geschikt voor de verhuur gedurende het hele jaar.

Type Woodrock is een mooi compact 4-persoons huisje, de naam van het huisje kan letterlijk worden gelezen; een rotsje van hout. Uit dit houten rotsje is een grote raampartij uitgesneden; deze is ingevuld met een grote glazen schuifpui die helemaal overhoeks geopend kan worden. In de zomer lopen binnen en buiten, bos en boshuisje naadloos in elkaar over. De slaapkamers zijn vormgegeven als een moderne bedstede; je stapt vanuit de woonkamer zo je bed in!

Type Beukennootje is een mooi elegant huisje, dat de hoogte in schiet tussen de bomen. De gebogen vorm van de buitengevels versterkt deze beleving. Het huisje heeft een minimale footprint om zo min mogelijk bomen te hoeven kappen. Door het zwart geïmpregneerde hout vallen de huisjes bijna helemaal weg tussen de bomen. Het dak is voorzien van grote dakramen, waardoor vanuit het bed kan worden genoten van de sterrenhemel.
Alle modellen hebben een ruim terras, voorzien van een stoere tafel met banken gemaakt van hout uit de Nederlandse bossen. De boshuisjes zijn duurzaam gebouwd. Ze hebben een goed geïsoleerde schil en in de winter worden ze verwarmd door middel van een pelletkachel. Een doorstroomboiler verzorgt het warm tapwater en voor het spoelen van de toiletten wordt duinwater gebruikt. Het resultaat: het project is gasloos én vrij van pv-panelen.

De overige twee huisjes van de eerste fase, type Spider en type Barn, werden ontworpen door Atelier Boekhout. De huisjes zijn gebouwd door Kramer’s Bouwbedrijf uit Sint Nicolaasga.