De eerste stap in de transformatie van het hart van de camping

JAAR: 2020-2022

PLAATS: Oost-Vlieland

PROGRAMMA: Winkel en horeca

BVO: 720 m2

STATUS: Gerealiseerd

FOTO CREDITS: MXM Studio

Met de nieuwe “Kampeerterrein Stortemelk vakantiesuper” is de eerste stap gezet in het verfraaien en verlevendigen van het entreeplein, dat samen met ‘de Bolder’ het hart vormt van de camping en een verbinding legt tussen het bos aan de ene kant en het duin aan het andere.

 

De grote luifel markeert de publieke functie van dit gebouw in het entreegebied en nodigt uit tot flaneren en ontmoeten aan het eerder vrij kale en desolate plein. De luifel is historisch gezien een bekend element op Stortemelk; zo had ook de oorspronkelijke Bolder een grote luifel, die door de jaren heen is verdwenen door tal van verbouwingen. De praktische functie van beschutting tegen de regen en de wind bij slecht weer en bescherming tegen de zon bij mooi zomerweer, maakten het een logische stap om luifels terug te brengen als onderdeel van de herkenbare Stortemelk-identiteit. (NB. Zie ook de enkele jaren eerder door BRANDVRIES ontworpen Cafetaria) Uiteindelijk, als ook de receptie, kantoren en de Bolder zijn aangepakt zal er aan het plein een fraai luifellandschap zijn ontstaan waar alle publieke functies van het entreegebied aan gelegen zijn.

De kampwinkel zelf heeft een vrijdragende constructie van gelamineerde houten balken van een meter hoogte, die in combinatie met stalen windverbanden een vrije overspanning van 20 meter mogelijk maken. De ruimtes tussen de gelamineerde liggers worden benut voor daglicht van boven. Zo ontstaat er een prettige en compacte supermarkt met toch het nodige daglicht.

 

Om de publieksfuncties aan het plein verder aan te vullen, ontstond al snel het idee voor ‘de Koffietent’. Deze kleine bar is het eerste dat je tegenkomt bij binnenkomst op het kampeerterrein en voorziet in plaatselijk gebrande koffie, thee, limonades en gebak. De Koffietent is inmiddels een belangrijk ontmoetingspunt geworden voor de campinggasten. Buiten het hoogseizoen, wanneer de Bolder gesloten is, wordt de Koffietent gebruikt als kleine bar. In de toekomst zal dit wellicht nog worden uitgebreid met de verkoop van wat ‘essentials’ wanneer de Vakantiesuper is gesloten. De houten bekleding van de onderzijde van de luifel loopt door in het interieur van de koffietent, wat er samen met de grote glaspuien voor zorgt dat binnen en buiten naadloos in elkaar overgaan. BRANDVRIES verzorgde het volledige interieurontwerp, waarbij het maatwerk werd vervaardigd door lokale interieurbouwer Ziltgetint.