Minimale middelen, maximaal resultaat

JAAR: 2018

PLAATS: Lettelbert

PROGRAMMA: Recreatiewoning

BVO: 80 m2

STATUS: Gerealiseerd

FOTO CREDITS: Joyce Walters - de Groot

Op een landelijke en rustige groene plek in Lettelbert, ten westen van Groningen stad en gelegen aan het Lettelberterdiep, is met een bescheiden budget in 2018 een nieuw vakantiehuisje gebouwd.

Het gebied kenmerkt zich door mooie landerijen, bochtige wegen en Groningse vergezichten. Door de vele plassen en vaarten is het tevens een gewild watersportgebied. Het oude huisje dat op de kavel stond was versleten, vochtig, en slecht geïsoleerd. Op dezelfde plek kon vergunningsvrij een nieuw huisje gebouwd worden met een footprint van maximaal 70 m2.

Het ontwerp is een eigentijdse interpretatie geworden van een kapschuur, ook veel aanwezig in het Groninger landschap. Ondanks de compacte oppervlakte heeft het huisje 7 slaapplekken. Dit was ook een vereiste voor de opdrachtgevers; het moest voor hen mogelijk zijn vrienden of familie te ontvangen in het huisje.

Door het creëren van 2 bedstedes boven elkaar in de kapschuur-vorm is het gelukt om zo veel slaapplekken mogelijk te maken zonder te veel aan woonoppervlakte te verliezen. Met een minimaal palet aan instrumenten, te weten donkere houten geveldelen in een barcode profiel, witte houten kozijnen en zinken dakranden en kralen, in combinatie met hergebruikte dakpannen is een bescheiden doch stoer vakantiehuis ontstaan.